Isidor är ett patenterat system som i grunden utgörs av en lätt, böjlig termoplastbom och diskreta fästen som kan sättas på stuprör eller på fasaden. Det är enkelheten i kombination med hur effektivt den varnar utan att inverka på tillgängligheten som som gör systemet så unikt.
Bommen finns i två versioner, en kort och en lång. Till varje bom finns en flagga som tydligt förklarar vad som varnas för och hjälper till att guida och "utbilda" förbipasserande hur de bäst rör sig i riskområdet. Till systemet finns även en stolpe som gör att du kan spärra av hela gångbanan vid röjning av tak eller om du vill sätta upp en bom där det i övrigt är svårt att montera ett väggfäste.
När det är dags att varna fotgängarna är det bara att haka fast bommen i ena väggfästet. Bommen sitter sedan uppe av sig själv. Lätt, snabbt och smidigt.
Systemets delar:
Kort bom (kommer med en flagga).
Lång bom (kommer med två flaggor). 2,5 m lång.
Stolpen används för att kunna avgränsa större områden ännu tydligare. För att kunna bygga vidare och skapa längre avgränsningar kan man sätta på två fästen åt olika håll på stolpen.
Stuprörsfäste. Även till för stolparna.
Fäste för fasad.
(Om man vill ha ett fast fäste på en stolpe går de även att skriva fast på stolparna.)
Flagga för snö- och israsvarning
Flagga "ARBETE PÅGÅR"
Flagga "VARNING!"
Flagga "RISK FÖR RAS"
Den korta bommen är ca 80 cm lång och när den sitter på ett stuprör sticker den ut ca 1 meter från fasaden. Den långa bommen är 2,5 m lång. När den sitter uppe sticker den också ut ca 1 meter från fasaden.
Alla flaggor är 30 x 45,5 cm och har samma typ av ögla som gör att de kan träs på såväl Isidorbommarna som andra plankor (upp till ca 9x2cm).
Hur använder jag ISIDOR bäst på min fastighet?
Normalt samlas snö jämt fördelat över taket, men istappar bildas nästan alltid på samma punkter. Det är i 99 av 100 fall vid stuprören istapparna bildas och därmed utgör en risk för förbipasserande.
Så i vanliga fall är det viktigt att varna vid vardera ände av en fastighet samt vid alla punkter där istappar samlas, vilket nästan alltid betyder stuprören, men kan inkludera någon anna punkt på just er fastighet.
En normal uppsättning av Isidorbommar. En bom vid varje stuprör. På denna bild är det långa bommar uppsatta, men korta skulle gå lika bra.
En fördel med långa bommar är dock att de går att sätta upp runt hörn. Då kan en bom varna från två sidor av fastigheten samtidigt.
De långa bommarna kan även användas i kombination med Isidors stolpar för att spärra av vid takröjningsarbeten.
Om du har några funderingar kring hur du bäst använder Isidor på just dina fastigheter så är det bara att höra av dig! Klicka här för att komma till kontaktformuläret eller maila på info@isidorsystem.se.
Mer information om snö och istappar
Här kan ni läsa och ladda ned Fastighetsägarnas faktablad om snö och is. Där har de samlat information om fastighetsägarens ansvar i samband med risk för nedfallande snö och is på tak. Eller läs mer på deras informationssida om snö och is här.
Fastighetsägarnas video "Fastighetsägarens ansvar vid snö och is"
VINNANDE BIDRAG
För ett antal år sedan inträffade ett mycket tragiskt olycksfall på Drottninggatan i Stockholm där en ung man dog då han fick ett nedfallande isflak på sig. Olyckan fick stadens aktörer att ta tag i problematiken. En av flera åtgärder var att Fastighetsägarna utlyste en tävling för att ta fram ett nytt, lätthanterligt, funktionellt och enhetligt system för varning och avspärrning vintertid som varnade ordentligt men ändå erbjöd full tillgänglighet.
Industridesignern Joel Ydring uppfann då Isidor som anmäldes till tävlingen och utsågs som vinnare av en jury bestående av de viktigaste aktörerna när det gäller Stockholms stadsrum:
Ronny Bergens, Fastighetsägarna
Eva Leijon, Trafikkontoret Stockholms kommun
Mikael Forkner, Stockholms Stad
Göran Gahm, tf Trafikdirektör på Stockholms kommun
Anette Scheibe, chef Trafikplanering, Stockholms kommun
Jan-Erik Svensson, Plåt och Bygg konsult AB
Robert Kiejstut, Plåtslageriernas Riksförbund
Lars Bjöhle, Stockholmspolisen
Montering
Stuprörsfästen skruvas lätt fast på utvalt stuprör. Skruvanordning sitter fast på metallbanden som håller fast fästet, du behöver bara ha med en skruvmejsel. Rekommenderad höjd är ca 80 cm. Tänk på att skenan på fästet pekar rakt ut från väggen (90 graders vinkel mot väggen) så att bommen sedan hamnar rätt.
Väggfästena monteras enkelt med skruvar direkt på husväggen. Rekommenderad höjd är ca 80 cm över marken, men den böjliga och flexibla bommen gör att det går att anpassa sig efter fasadens utseende. Uppsättning av fästena kan lätt skötas av er själva/fastighetsskötaren, men det går givetvis även att få detta utfört externt.